DEN HAAG - Bij een bedrijf in het Nederlandse Olst is mond- en klauwzeer vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse minister van Landbouw Laurens-Jan Brinkhorst in de Tweede Kamer meegedeeld. De besmettelijke veeziekte is vastgesteld bij vier runderen. Ook op een bedrijf in Oenen is volgens minister Brinkhorst naar alle waarschijnlijkheid MKZ aanwezig.
Het bedrijf in Olst, dat in totaal zestig runderen en twintig schapen heeft, heeft dit jaar nog geen dieren aangevoerd gekregen en de laatste weken geen dieren afgevoerd. De ruiming is inmiddels ingezet.

In een zone van een kilometer rond het besmette bedrijf wordt alle vee preventief afgemaakt. In heel Nederland geldt vanaf 11.00 uur een totaal vervoersverbod van alle vee, pluimvee en mest.

Nederland is na Frankrijk het tweede land in Europa waar MKZ werd vastgesteld. De vier runderen in Olst (Overijssel) zijn het eerste geval van MKZ in Nederland sinds 1984.

Gisteren werd al een ernstige verdenking van mond- en klauwzeer bekend bij een geitenfokkerij in Oenen. Later op de dag werden ook verdenkingen vastgesteld bij een Brabantse slachterij. De definitieve uitslag van het onderzoek naar deze bedrijven wordt vrijdag bekend, maar Brinkhorst gaat er nu van uit dat het bedrijf in Oenen ook positief is. De fokkerij ligt hemelsbreed slechts enkele kilometers van het bedrijf in Olst. Er is geen contact geweest tussen de dieren van beide bedrijven, zodat het virus waarschijnlijk via overwaaiing of menselijk contact is overgezet.

De Nederlandse Tweede Kamer heeft met verslagenheid kennisgenomen van de uitbraak. Kamerleden wensen alle betrokken boeren heel veel sterkte. "We moeten nu samen optrekken om dit probleem op te lossen", aldus PvdA-Kamerlid Waalkens. "Het is nu niet de tijd om kritiek te ventileren".