Roeselare plaatst zich voor final 6
Foto: vdb
Roeselare heeft zich geplaatst voor de play-offs met zes waarin het de Italiaanse kampioen Macerata als tegenstander treft. Het versloeg in eigen zaal het Russische Belgorod met 3-1 en had ook al de heenwedstrijd met 2-3 gewonnen.
Roeselare greep het grote, jonge maar wat statische Belgorod meteen bij de keel. Pajusalu scoorde drie keer op rij en Freriks bracht de Russen met zijn services in de problemen (6-0). De gevarieerder spelende thuisploeg ging door naar 22-10. Hoff bracht dan Ogurcak aan het wankelen (22-16). Baeyens wisselde de Slovaak voor Coucke. De setwinst volgde na een toetsfout bij Belgorod.

De thuisploeg kon in set twee de opslagdruk niet aanhouden en was meteen op achtervolgen aangewezen. Hardy bracht met een blok Roeselare voor het eerst op voorsprong (16-15) en zorgde ook voor 18-16. Belgorod dwong bij 23-24 een eerste van vier setballen af. Roeselare zag bij zijn vierde Krasikov out serveren (32-30).

Enkel een spectaculaire inzinking kon Roeselare nog uit de volgende ronde houden: het had immers een bonus van 20 punten. Daarvan had het er na een sensationele derde set nog 18 van over. Na 23-23 volgde een kwartier topspanning met twaalf matchballen voor de thuisploeg. Bij 40-41 zette Belgorod zijn vierde setbal in deelwinst om. Een halfuurtje later had Roeselare de overwinning wel beet: een snelle 8-1-voorsprong leidde naar 16- 7 en 25-14, goed voor een nieuwe dubbele confrontatie met Macerata.

Dat Macerata plaatste zich dinsdag bij Panathinaikos Athene voor de volgende ronde. Het deed dat zonder de met griep in Italië gebleven Matias Raymaekers. Macerata-coach Di Giorgi hoopte toen al dat hij Roeselare als tegenstander zou treffen. ,,Het bespaart ons een moeilijke verplaatsing en laat ons toe de twee nederlagen uit de groepsronde tegen de Belgische kampioen weg te wissen.’’

Maaseik probeert vanavond tegen Friedrichshafen de 3-0-nederlaag uit de heenwedstrijd weg te werken. Een moeilijke maar niet onmogelijke opdracht. ,,De verschillen tussen beide teams zijn klein en in de derde set hadden we kans op deelwinst’’, weet Maaseik-trainer Vital Heynen. In de play-offs met zes wacht Treviso op Maaseik of de Duirtse kampioen. Treviso schakelde dinsdag Cuneo uit. Bij Cuneo speelde Wout Wijsmans (4 punten) een zwakke wedstrijd en werd voor de derde set uit de basis gelaten.