Barcelona verliest van Liverpool
Foto: ap
Voor het eerst sinds 2003 verloor Barça Europees op eigen veld. Bellamy en Riise, vorige week betrokken in een dronken ruzie, waren de killers. Een zwoegend Liverpool haalde met de 1-2 een goede uitgangspositie voor de terugmatch in de tweede ronde van de Champions League.
Bij Barcelona zat probleemkind Samuel Eto’o in de tribune, maar Liverpool-coach Rafa Benitez zette zijn belhamel Craig Bellamy in het startelftal. Ook Riise, de man die op een dronken feestje met een golfclub werd geslagen door Bellamy, stond met zijn belager op het veld.
Liverpool begon moedig aan zijn wedstrijd op het veld van FC Barcelona. Liverpool-coach Benitez zei voor de partij dat hij niet was gekomen voor een 0-0.

Daarna ontvouwde de thuiself zijn offensief. De goal van Deco in de veertiende minuut was al voorafgegaan door een lichte val van Ronaldinho in het zestien en onterecht buitenspel van Saviola. Een aanval uit het boekje zette het overwicht van Barça om in een doelpunt. Ronaldinho stak de bal met een hakje in de loop van Zambrotta over links en die leverde de perfecte voorzet af op het hoofd van Deco: 1-0. Barça drukte even door en Liverpool zag Catalaanse hemellichamen.

Motta en Deco misten echter kansen op de 2-0 en in het laatste kwart van de eerste helft herstelde Liverpool het evenwicht. De Barça-defensie speelde met vuur toen ze Bellamy na een vrijschop eenzaam in het zijnet liet koppen aan de tweede paal.

Swingende Bellamy

De tweede keer dat Puyol en co Bellamy alleen lieten, sloeg de bad boy wel toe. Na een voorzet van Finnan vanaf rechts kopte Bellamy hard op Valdez, die de bal al dan niet over de lijn liet rollen. Dirk Kuyt was er als de kippen bij om de bal tegen de netten te jagen. De goal kwam echter op naam van Bellamy, die dat swingend vierde. Niet met een dansje, maar met de golfswing waarmee hij vorige week de benen van ploegmakker Riise had toegetakeld.

Zweet versus techniek

In de tweede helft werd het contrast tussen de stijlen nog duidelijker: Barça combineerde, Liverpool zwoegde. De Catalanen haalden het tempo uit de partij door de bal te monopoliseren op het middenveld. Ronaldinho en co hadden meer balbezit dan ideeën.

Net als in de eerste helft kreeg Barcelona een verwittiging die kon tellen. Drik Kuyt miste een vrije kopkans. Barça-coach Rijkaard stuurde zijn troepen naar voren en de wedstrijd lag open. Saviola en Messi lieten het na Barça weer voor te brengen. Messi zocht naar het gaatje, talmde en trapte over.

Bellamy kreeg 17 minuten voor het einde de bal in de voeten en de golfboy besloot zijn rekening met Riise te vereffenen. Bellamy passte naar zijn ploegmaat die hij een week eerder had willen molesteren en die trapte binnen: 1-2. Voor het eerst sinds 22 april 2003 dreigde Europees thuisverlies voor Barcelona. Deco plaatste een vrijschop nog op de paal.