Prodi biedt ontslag aan bij Italiaanse president
ROME - De Italiaanse premier Romano Prodi heeft zijn ontslag aangeboden bij president Giorgio Napolitano. Die zou volgens nog onbevestigde berichten het ontslag aanvaard hebben.
Volgens medewerkers van de premier zouden er snel politieke beraadslagingen zouden beginnen. Het wordt niet uitgesloten dat de president Prodi zal vragen een nieuwe regering te vormen.

Eerder op de dag leed de regering een nederlaag bij een stemming in de Senaat over een voorstel om de Italiaanse troepen in Afghanistan te houden. Het voorstel was afkomstig van minister van buitenlandse zaken Massimo d’Alema, die eerder al dreigde dat de regering zou aftreden als het plan zou worden afgewezen.

De centrumlinkse regering van Prodi moest 160 senatoren achter het voorstel zien te krijgen. Uiteindelijk kreeg het 158 stemmen voor en 136 tegen, maar doordat een groot aantal senatoren zich van stemming onthield - wat wordt geteld als stem tegen - verloor de regering de stemming. De oppositie riep meteen om het aftreden van de regering.

Italië heeft 1.800 militairen in Afghanistan, die daar door de toenmalige premier Silvio Berlusconi naartoe werden gestuurd. De huidige regering heeft besloten de troepen voorlopig te laten blijven, maar de communisten, die deel uitmaken van de coalitie, verzetten zich daartegen.

De regering van Prodi, een samenraapsel van uiteenlopende partijen van christen-democraten tot communisten, lijdt sinds haar aantreden in mei onder haar onderlinge verdeeldheid. De coalitie heeft een flinterdunne meerderheid in de Senaat, wat de stabiliteit van de regering niet ten goede komt.