Electrabel in verdenking gesteld voor gasramp Gellingen
Bij een gasontploffing op 30 juli 2004 kwamen 24 mensen om het leven.
BRUSSEL - Het bedrijf Electrabel is als rechtspersoon in verdenking gesteld voor onvrijwillige slagen en verwondingen en onvrijwillige doodslag bij de gasramp in Gellingen. Bij een ontploffing op 30 juli 2004 kwamen daar 24 mensen om het leven.
Dat maakt het bedrijf woensdagavond zelf bekend in een persbericht.

Hiermee komt het totaal aantal beschuldigden op 21. ,,Daarnaast loopt er op vraag van het parket nog een onderzoek naar een andere rechtspersoon'', aldus Marie-Claude Maertens, procureur des Konings in Doornik.

Bij het bedrijf zelf is men uiterst karig met commentaar. De woordvoerster verwijst voor de grond van de zaak naar het parket van Doornik. Dat leidt het onderzoek naar de gasramp.

Electrabel wist wel dat er een onderzoek tegen het bedrijf liep. De voorbije maanden zijn onderzoeksdaden gesteld, zo luidt het. Op de eventuele gevolgen van een veroordeling, bijvoorbeeld het betalen van schadevergoeding, wil men niet vooruitlopen. ,,We zullen onze volle medewerking verlenen aan de gerechtelijke instanties'', aldus Electrabel.

Begin deze maand raakte nog bekend dat er zes natuurlijke personen in verdenking waren gesteld voor onvrijwillige doodslag of onvrijwillige slagen en verwondingen. Onder hen is een ingenieur van Fluxys, de beheerder van het aardgasnetwerk in ons land waarvan de gaspijp was ontploft. Voordien waren al vijftien personen in verdenking gesteld.

De ramp

Bij de ontploffing in Gellingen op 30 juli 2004 vielen 24 doden en 132 gewonden. Het was een van de zwaarste rampen uit de Belgische geschiedenis.

Alles begon met het waarnemen van een gasgeur op het industrieterrein van de gemeente. Achteraf bleek dat bij bouwwerken op het bedrijf Diamant Boart een gasleiding was geraakt. De woordvoerster van Electrabel herinnert eraan dat op dat moment niet duidelijk was of het een leiding van Electrabel betrof. Het bedrijf stuurde daarom ook een werknemer ter plaatse die omkwam bij de ramp. Om 9 uur 's ochtends ontplofte de boel. De schade was enorm, aangezien een grote leiding van Fluxys was geraakt.

De ontploffing werd door maar liefst drie meetstations van het KMI geregistreerd. Wat overbleef was verbrande aarde in een straal van 300 meter en een gapende krater, met op de bodem een blootgelegde gasleiding. De bedrijven Diamant Boart (diamanten voor industrieel gebruik) en J&S Packaging (karton) waren zo goed als weggeblazen. Woningen en auto's in de buurt werden vernield door de hitte, mensen werden honderden meters weggeslingerd en verkoolden. Op het ogenblik van het drama was in de industriezone zowat tweehonderd man aanwezig.