BRUSSEL - Jan Pelckmans wordt vanaf 15 maart de eerste Vlaamse fietsmanager. Dat heeft het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt vandaag aan het persagentschap Belga bevestigd.
Pelckmans komt van bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en werkte in het verleden als adviseur op het kabinet van ex-Verkeersminister Isabelle Durant. De Vlaamse fietsmanager krijgt de taak het Vlaamse fietsbeleid te coördineren.

Bijna exact een jaar geleden kondigde Vlaams minister Van Brempt op het Fietscongres aan dat er naar analogie met de federale fietsambtenaar een Vlaamse fietsmanager zou komen. De zoektocht naar die manager is nu afgerond. Vanaf 15 maart moet Jan Pelckmans het centrale en coördinerende aanspreekpunt worden voor het Vlaamse fietsbeleid.

Pelckmans is al jaren actief op het BIVV. Hij maakte even een zijsprong als adviseur op het kabinet van gewezen minister van Verkeer Isabelle Durant, maar keerde nadien terug naar het BIVV. Daar is hij al geruime tijd actief rond de onderwerpen infrastructuur en fietsers en zwakke weggebruikers. Hij werkte zelf mee aan het Vademecum Fietsvoorzieningen (het naslagwerk dat voorziet in meer uniforme criteria voor de aanleg van fietspaden, nvdr) en is naar verluidt zelf een overtuigd fietser.