LONDEN - De Europese Voetbalbond (UEFA) maakte woensdag bekend dat het een onderzoek zal openen naar de incidenten tijdens de Champions Leaguematch tussen Rijsel en Manchester United (0-1) van dinsdagavond in Lens. De Britse minister van Sport Richard Caborn had eerder op de dag de UEFA bekritiseerd over de mangelende veiligheidsvoorzieningen in de stadions.
De Franse politie gebruikte traangas tegen toeschouwers in een blijkbaar overvol gastenblok. Tv-beelden laten uitschijnen dat stewards de poorten openden om fans van ManU die -via de zwarte markt- tickets voor de Rijseltribunes hadden, tot hun eigen aanhang toe te laten. Sommige Engelsen probeerden over de balustrade het veld te bereiken, waarop de politie traangas inzette en er paniek uitbrak. De Franse club dreigt volgens de UEFA harde sancties. ,,We weten niet welke straffen de disciplinaire commissie zal uitspreken, maar als ze iets tegen Rijsel opwerpen, kunnen het wel eens harde straffen zijn'', aldus UEFA-persman Rob Faulkner.

Manchester United had voor de partij al vragen bij de veiligheidssituatie en verklaarde zelfs dat het stadion niet aan alle normen voldoet. ,,We moeten de UEFA vragen of ze eindelijk iets aan dergelijke stadions gaan doen'', liet Caborn vanuit Londen weten. ,,We zullen met de UEFA over het probleem op een zeer concrete manier overleggen, want onze onafhankelijke commissie heeft een reeks aanbevelingen die, als ze gevolgd zouden worden, situaties zoals in Lens zouden kunnen voorkomen''.

In de slotfase van de partij kwam het opnieuw tot relletjes. Daarbij werd bezoeker Gary Neville door een projectiel aan het hoofd geraakt.

Rijsel speelt zijn wedstrijden van de Champions League in Lens, omdat het eigen stadion niet voldoet aan de normen van de UEFA.