Vandenbroucke wil energiezuiniger scholen
BRUSSEL - Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil dat schoolgebouwen die vanaf 2008 gebouwd worden aan strengere energienormen voldoen. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt op een studiereis in Duitsland. Vandenbroucke maakt ook middelen vrij om, bij wijze van proefproject, vier passiefscholen te bouwen. Dat zijn scholen die geen klassieke verwarming nodig hebben.

Vandenbroucke wil dat alle nieuwe schoolgebouwen dertig procent energiezuiniger worden dan wat de huidige norm voorschrijft. Die strengere norm zou niet alleen gelden voor de 211 scholenbouwprojecten die de komende jaren via alternatieve financiering worden opgestart, maar ook voor nieuwe schoolbouwdossiers die de klassieke weg volgen. Vandenbroucke wil de meerkost volledig vergoeden.

Daarnaast wil de minister dat een werkgroep ambitieuze doelstellingen vastlegt om tegen 2020 àlle scholen energiezuiniger te maken. Een voorbeeld van zo'n doelstelling zou kunnen zijn dat er tegen 2020 geen enkele school meer mag zijn zonder dakisolatie of met enkel glas.

Samen met een dertigtal directies bezocht Vandenbroucke woensdag in Duitsland een aantal passiefscholen. Die zijn zo ontworpen en gebouwd dat ze geen of nauwelijks verwarming nodig hebben. Vandenbroucke roept de scholen op om projecten rond passiefscholen in te dienen. Het is de bedoeling om vier voorbeeldprojecten te bouwen.