BAGDAD - Bij gewelddadige incidenten in Irak zijn woensdag minstens 28 mensen om het leven gekomen, van wie 16 bij een bomaanslag in de heilige stad Najaf. Ook zijn volgens de Iraakse regering in Bagdad tientallen vermoedelijke terroristen gedood.

In Najaf, 180 km ten zuiden van Bagdad, had de bestuurder van een bomauto het gemunt om een samenkomst van bouwvakkers in de drukke centrale winkelstraat Midan Street. De kamikaze nam 16 andere mensen met zich mee in de dood en verwondde 38 andere, onder wie vijf politieofficieren. Een reeks gebouwen en winkels in de buurt werd beschadigd. De politie sloot het gebied af terwijl hulpteams zich ter plaatse haastten, aldus ooggetuigen. Midan Street bevindt zich een halve km van het heilige schrijn van Imam ali bin Abi Taleb, het belangrijkste sjiitische schrijn van Irak.

In de hoofdstad Bagdad zijn drie Irakezen gedood toen een bomauto afging in een zuidwestelijke voorstad. Een politieofficier kwam om en drie raakten gewond toen een explosief in het district Karada een politiepatrouille viseerde, aldus een Iraakse politiebron.

Volgens een regeringswoordvoerder hebben de veiligheidstroepen in de hoofdstad vorige week 42 veronderstelde terroristen gedood en 330 opgepakt als gevolg van het nieuwe veiligheidsplan voor Bagdad. De operatie heeft het zowat 640 gezinnen, die door extremisten uit hun huizen waren gejaagd, mogelijk gemaakt naar hun stek terug te keren.

Terroristen gedood

Het Amerikaanse leger liet woensdag weten dat in Ramadi en Baquba zeven vermoedelijke terroristen zijn gedood. Dertien andere vermoedelijke soennitische extremisten werden gevangengenomen.

In de opstandige provincie Anbar hebben verzetslui dinsdag een Amerikaanse soldaat gedood.