BEIROET/JERUZALEM - In het zuiden van Libanon heeft het leger met luchtafweergeschut geschoten op Israëlische gevechtsvliegtuigen die over Libanees grondgebied vlogen. Daarbij werden geen treffers gemeld. Volgens Libanon overtreedt Israël met zijn vluchten de resolutie waarmee de Verenigde Naties afgelopen zomer een einde maakten aan de oorlog tussen Israël en Hezbollah.

Israël voert al jaren verkenningsvluchten uit boven Libanon, ondanks hevige protesten van de Libanese regering. Libanon lijkt zich nu echter, afgaande op de salvo's van woensdag, harder op te stellen ten opzichte van Israël. Eerder deze maand vuurden Libanese militairen al op een bulldozer die zich vanuit Israël over de Libanese grens begaf in het zuiden van het land, waar zestienduizend Libanese soldaten gelegerd zijn.

Israël vermoedt dat Hezbollah zich in Libanon aan het herbewapenen is, omdat er aanwijzingen zijn dat er vanuit Syrië wapens Libanon binnengesmokkeld worden. Woensdag gaf de nieuwe Israëlische legerleider Gabi Ashkenazi te kennen dat Israël zich mogelijk gedwongen ziet om Hezbollah van de veronderstelde poging tot herbewapening te weerhouden. Eerder hadden Israëlische functionarissen gezegd dat de twaalfduizend VN-troepen die momenteel in Libanon gelegerd zijn, niet genoeg doen om de wapensmokkel tegen te gaan.