Petitie tegen zondagsrust bij bakkers
Broodautomaten zijn wel zeven dagen op zeven beschikbaar Foto: © Yorick Jansens
GENT - Bakkerijketen Aernoudt uit het Gentse is vorige week een petitie begonnen tegen de verplichte rustdag die aan bakkers en andere zelfstandigen wordt opgelegd. De keten verzamelde intussen al ruim vijfduizend handtekeningen bij haar klanten.
Op 24 januari veroordeelde de correctionele rechtbank de bakker tot 4.400 euro boete wegens het niet naleven van de wet op de openingsuren. Aernoudt heeft acht winkels en zeventig werknemers in het Gentse. De keten is twee jaar lang zeven dagen op zeven open geweest. De economische inspectie stelde twaalf keer proces verbaal op en in januari werd de bakker veroordeeld tot 4.400 euro boete.

Zaakvoerder Luc De Corte gaat in beroep, maar zal het volgens zijn advocaat Dirk De Meulemeester wellicht niet halen. ,,Hoogstens wordt er een opschorting van straf uitgesproken'', zegt de advocaat.

De bakker kreeg intussen de steun van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ) en VLD-kamerlid Bart Tommelein. Hij wil ook via een petitie het debat over openingsuren bij zelfstandigen en kmo's weer openen.

,,Een tankstation mag zeven op zeven open zijn en verkoopt ook vaak brood'', klaagt Luc Soens van LVZ. ,,Ook een nachtwinkel mag alle dagen open zijn, maar de bakker 100 meter verderop moet één dag per week sluiten.''

Luc De Corte van Bakkerij Aernoudt begrijpt niet dat je veroordeeld wordt omdat je wil werken. ,,Mijn collega's en klanten vinden ook dat de wetgeving voorbijgestreefd is door de huidige maatschappij waarin alles flexibel moet zijn.''

Ondertussen stelt LVZ vast dat ook de tuin- en groencentra soepeler openingstijden vragen en een uitbreiding van het aantal openingen op zon- en feestdagen. In plaats van opnieuw bijkomende uitzonderingen en afwijkingen toe te staan pleit LVZ ervoor om de hele wetgeving drastisch te herzien.