ANKARA - In het zuidoosten van Turkije zijn bewoners in paniek de straat op gevlucht na een middelzware aardbeving. Enkele gebouwen raakten beschadigd, en een vrouw raakte lichtgewond toen ze deels bedolven raakte onder puin van een deels ingestort gebouw.

De beving had volgens het Kandilli-observatorium in Istanbul een magnitude van 5,9 op de schaal van Richter. De Amerikaanse geologische dienst hield het op 5,7. Het epicentrum lag bij het stadje Sivrice in de provincie Elazig.

In het dorp Kayapinar stortte een gebouw gedeeltelijk in en in Sivrice raakten onder meer een basisschool en een postkantoor licht beschadigd. Leger en politie proberen contact te maken met afgelegen dorpen. Een paramilitaire helikopter is over het gebied gevlogen om de schade op te meten. Vanwege het gevaar van naschokken durfden veel mensen hun huizen of kantoren nog niet binnen te gaan. Tot nog toe zijn vijf naschokken gevoeld, de krachtigste daarvan had een magnitude van 3,6.

Aardbevingen komen geregeld voor in Turkije. In 1999 kwamen bij twee aardbevingen ongeveer 18.000 mensen om in het noordoosten van het land. In 2003 stortte een slaapzaal van een school in de zuidoostelijke provincie Bingol door een krachtige aardbeving in, waardoor 83 kinderen om het leven kwamen. In Bingol vielen bij een aardbeving in 1995 ook al 177 doden.