Enorme meren onder het ijs van Antarctica
LONDEN - Amerikaanse wetenschappers hebben onder het ijs van Antarctica vier enorme meren ontdekt, zo staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.
De ijskap boven het water is volgens het team van Michael Studinger van de Columbia University meer dan drie kilometer dik.

De vier met satellieten en radars ontdekte meren bevinden zich net aan het begin van de zogeheten Recovery-ijsstroom, een van de grootste ijsstromen van Antarctica. Die leiden grote ijsmassa's naar zee.

Volgens de wetenschappers kunnen dergelijke meren de ijsstromen van Antarctica wezenlijk beïnvloeden. Ze zullen daarom worden opgenomen in de computermodellen aangaande de gevolgen van klimaatsverandering.

Intussen zijn in totaal meer dan 150 meren onder het ijs van Antarctica ontdekt, schreef Jack Kohler van het Noorse Polar Environmental Centre in een commentaar in Nature. De meeste zijn kleiner dan de nieuw gevonden.

Samen hebben de vier de oppervlakte van het Vostokmeer, met zowat 16.000 vierkante kilometer het grootste onder het Zuidpoolijs.