Nederland wil knieslot voor vrijgelaten misdadigers
Foto: telegraaf
DEN HAAG - De Nederlandse justitie wil een knieslot ontwikkelen voor tbs'ers - misdadigers die onder toezicht op verlof mogen. Als een tbs'er zich te ver van zijn begeleider begeeft, kan het knieslot vanop afstand worden geblokkeerd.
Tbs'ers zijn veroordeelden die onder bepaalde voorwaarden verlof mogen genieten. Ze zijn te vergelijken met gevangenen in België die een enkelband dragen. De laatste jaren veroorzaakten tbs'ers die ontsnapten tijdens zo'n verlof heel wat politieke en maatschappelijke opschudding bij onze noorderburen.

De Nederlandse minister van Justitie Hirsch Ballin wil het aantal ontsnappingen drastisch verminderen. Het knieslot is één van de maatregelen die het risico op ontsnapping tijdens het verlof moet verlagen. Wanneer het knieslot blokkeert, wordt de tbs'er gedwongen in de hurkstand en kan hij niet meer verder lopen.

Naast het knieslot is ook gekeken naar het gebruik van een stroomslot en de naaldloze injectie van een slaapmiddel. De twee laatste hulpmiddelen maken echter een te ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit.

Het stroomslot verlamt de beenspieren die nodig zijn om te bewegen. Het nadeel hiervan is dat een te hoge dosis stroom blijvend letsel kan veroorzaken. Voor de injectie van een slaapmiddel geldt een gelijkaardig probleem, omdat de benodigde dosis verschilt per persoon.