Groot-Brittannië trekt aantal soldaten uit Irak terug
Foto: DS-Webgrafiek / Reuters
LONDEN - Groot-Brittannië en Denemarken gaan militairen uit Irak terugtrekken. Bij de Britten gaat het om een vermindering met 1.600 soldaten in de loop van de komende maanden (van 7.100 naar 5.500), om het aantal tegen het einde van de zomer mogelijk onder de 5.000 te laten zakken. De Denen trekken in augustus al hun grondtroepen terug.
Beide landen hebben soldaten gestationeerd in en om Basra, in het zuiden van Irak. De veiligheidssituatie is daar zo veel verbeterd, dat het aantal buitenlandse troepen teruggeschroefd kan worden, stelde de Britse premier Tony Blair tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Britse Lagerhuis.

Naarmate de Iraakse veiligheids- en politietroepen meer en meer verantwoordelijkheid nemen in Zuid-Irak, zullen de overblijvende Britse soldaten zich meer en meer gaan bezighouden met training, wederopbouw en ontwikkelingsprojecten.

Denemarken zal na de zomer geen grondtroepen meer hebben in Irak. In de plaats komt er een eenheid van vier helikopters. Premier Anders Fogh Rasmussen liet weten dat het Deense contingent in Afghanistan wel versterkt wordt, maar hij noemde geen details.

De Amerikaanse regering heeft intussen de Britse beslissing verwelkomd. Volgens vice-president Dick Cheney is het een teken dat ,,de zaken (in Irak) redelijk goed gaan''. Washington heeft in zijn nieuwe strategie voor Irak net beslist om meer troepen te ontplooien.