Reuzenratten terroriseren appartement in Schaarbeek
Brahim Benhlal, een bewoner van de Milcampslaan in Schaarbeek, heeft in anderhalve maand al 44 ratten gedood in zijn appartement. ,,Ze wegen allemaal tussen een en anderhalve kilo", legt de man woensdag uit in La Dernière Heure. Niemand schijnt het probleem te willen oplossen.
,,Ze eten alles. Mijn kleren, mijn boeken, de meubels, het eten. Overal bijten ze gaten in. Wanneer ik televisie kijk, zie ik ze rondlopen in mijn woonkamer. ’s Ochtends ren achter ze aan met een racket", vertelt de man.

Hij heeft al aangeklopt bij de vastgoedmaatschappij die hem het appartement verhuurt. Daar werd hij doorverwezen naar de gemeente, die ook machteloos schijnt te zijn.

Volgens vastgoedkantoor Europimmo, dat verantwoordelijk is voor het appartement, verspreidt het probleem zich over de hele wijk. ,,We hebben alle gaten dicht gemaakt en gas in de ventilatie gelaten. Vervolgens hebben we de gemeente gecontacteerd. Die is donderdag de ratten komen bestrijden", vertelt het kantoor.

De huurder wijst dat echter van de hand. ,,Vorige vrijdag zijn ze langsgekomen, maar ze zegden dat het niet hun taak was", vertelt hij. Volgens La Dernière Heure zou er in Brussel een rat per inwoner zijn.

Gemeente: Verdelging is gratis

De gemeente Schaarbeek verdelgt om de vijftien dagen gratis ratten op vraag van de bewoners. Dat zegt Koen De Smet Van Damme, een inspecteur van de gemeentereiniging.

De Smet Van Damme bevestigt dat er in de gemeente pieken van ongedierte zijn als er veel regen valt of mensen afval en voedsel op de openbare weg gooien. Volgens de ambtenaar zijn de dieren niet gevaarlijk. ,,We hebben in Schaarbeek nog nooit klachten gekregen over ratten die mensen bijten, ze zijn bang van mensen'', aldus De Smet Van Damme, die zegt dat het ongedierte vooral in het noorden van Schaarbeek aanwezig is.

Om de vijftien dagen verdelgt de gemeente daarom gratis de ratten bij mensen die daarom vragen. ,,Sinds het begin van het jaar zijn we tussen gekomen op vier adressen'', voegde hij er aan toe.

Dat de ratten in woningen zitten, is vaak te wijten aan een gebrek aan hygiëne. Vuilnisbakken die te vroeg worden buitengezet en brood dat op straat wordt gegooid voor de vogels, zorgen er daarnaast voor dat de dieren bovenkomen om zich te voeden, legt De Smet Van Damme uit.

Wat betreft de huurder van het appartement in de Milcampslaan, bevestigt de gemeente dat ze vorige week vrijdag bij de man thuis is geweest om vergif te leggen. Op 26 en 28 maart zal de Brusselse intercommunale Vivaqua een grootschalige operatie uitvoeren om het ongedierte te bestrijden in heel de gemeente.