Burgemeester Schoten buiten vervolging
Foto: Michiel Hendryckx
ANTWERPEN - De raadkamer in Antwerpen heeft de burgemeester van Schoten Harrie Hendrickx (CD&V) buiten vervolging gesteld. Een inwoner van Schoten had in 2002 klacht tegen hem ingediend wegens schriftvervalsing en stedenbouwkundige inbreuken.
Nu de raadkamer geoordeeld heeft dat de Schotense burgervader niets te verwijten valt, kan Hendrickx eindelijk de eed als burgemeester afleggen.

Het hele dossier draaide rond een uit de hand gelopen burentwist over enkele kleine bouwovertredingen. Zo diende een Schotenaar klacht in, omdat zijn buurman een te hoge omheining had geplaatst en een gracht liet inbuizen zonder vergunning. Die zaken werden later geregulariseerd, maar ten onrechte volgens de misnoegde buurman.

Twaalf verdachten moesten in het dossier voor de raadkamer te verschijnen. Voor zeven onder hen had het parket zelf de buitenvervolgingstelling gevorderd. Het ging onder meer over Harrie Hendrickx, die toen nog schepen was, toenmalig burgemeester Tony Sebrechts en enkele schepenen.

De vijf anderen, onder wie de buurman die de bouwovertredingen beging, een bouwfirma uit Edegem en een van zijn bedienden, een bouwkundige tekenaar en een gemeentebediende, wilde het parket voor de rechtbank brengen wegens stedenbouwkundige inbreuken en schriftvervalsing. De raadkamer besloot woensdag evenwel om iedereen buiten vervolging te stellen.

Door de nog hangende procedure voor de raadkamer kon Harrie Hendrickx nog niet opnieuw ingezworen worden als burgemeester.