WENEN - Als Kosovo onafhankelijk wordt, dan is er een risico op ,,islamitisch terrorisme in het hart van Europa''. Daarvoor heeft de leider van de Servische orthodoxe kerk in Kosovo, bisschop Artemije Radosavljevic, vandaag gewaarschuwd in een interview met de Oostenrijkse krant Die Presse.
De bisschop werd ondervraagd over de gevolgen van een onafhankelijkheid voor de afvallige Servische provincie, voor het overgrote deel bevolkt door etnische Albanezen die bijna allemaal ook moslim zijn. ,,De wahabieten (Saoedische aanhangers van een fundamentalistische strekking binnen het soennisme, nvdr) zijn overal in Kosovo en hebben de laatste jaren 400 nieuwe moskeeën gebouwd. Het zijn extremisten en hun ideologie is dezelfde als die van al-Qaeda'', aldus Radosavljevic.

Volgens de bisschop zouden de Albanezen, in geval van een Kosovaarse onafhankelijkheid, ,,een kans hebben om over te gaan tot een etnische zuivering van Kosovo''. Maar Servië ,,zal zich Kosovo niet laten stelen'', luidt het.

Volgens Radosavljevic zou een oplossing kunnen gelijken op wat wordt gedaan in ,,elke andere democratie ter wereld die minderheden heeft, een erkenning van de rechten van die minderheden en een speciale bescherming'' in het kader van Servië.