Liftfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming
Foto: afp
BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de concerns Otis, Kone, Schindler en ThyssenKrupp boetes opgelegd van in totaal 992 miljoen euro voor hun deelname aan een kartel rond de installatie en het onderhoud van liften en roltrappen in België, Duitsland, Luxemburg en Nederland.
Het zijn de hoogste boetes die ooit door de Commissie zijn opgelegd voor kartelovertredingen.

De hoogste boete, bijna vijfhonderd miljoen euro, ging naar het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp AG, omdat het volgens de EU een recidive betreft.

Het Amerikaanse Otis kreeg een boete van 225 miljoen euro opgelegd, het Zwitserse Schindler moet 144 miljoen euro betalen en Kone uit Finland 142 miljoen. Een Nederlandse dochteronderneming van Mitsubishi Elevator Europe ontving een boete van 1,8 miljoen euro.

Het kartel heeft volgens de Europese Commissie geknoeid met offertes, prijsafspraken gemaakt, en markten onderling hebben verdeeld tussen 1995 en 2004. Volgens Kroes zullen de gevolgen van de oneerlijke concurrentie nog twintig tot vijftig jaar voelbaar blijven, aangezien de situatie van toepassing was toen langlopende onderhoudscontracten werden gesloten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig