Voormalig adviseur Royal trekt zich terug uit Socialistische Partij
Martti Ahtisaari
PARIJS - Eric Besson, voormalig adviseur van de linkse Franse presidentskandidate Ségolène Royal, heeft zich woensdag teruggetrokken uit de Franse Socialistische Partij (PS), omdat hij van mening is dat Royals campagne slecht is georganiseerd en er niet naar zijn adviezen is geluisterd.
Besson stapte al een aantal dagen eerder op als economisch adviseur van Royal. Vandaag kondigde hij aan dat hij de PS helemaal verlaat.

Royal lijkt ondertussen begonnen met een inhaalrace van haar concurrent, de conservatieve minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy. Terwijl de presidentskandidate volgens eerdere peilingen nog achter liep op Sarkozy, zou zij volgens de jongste prognoses in de eerste kiesronde van de presidentsverkiezingen op 22 april 29 procent van de stemmen krijgen, tegen 28 procent voor Sarkozy.

Volgens een peiling in de krant Le Parisien kan Sarkozy bij de tweede kiesronde op 6 mei rekenen op 51 procent van de stemmen en Royal op 49 procent, een winst van 10 punten ten opzichte van peilingen van vorige week.

Royal lijkt haar winst te danken te hebben aan een televisieoptreden op maandag, waarin zij vragen beantwoordde van Franse burgers. Verwacht wordt dat zij morgen een nieuwe samenstelling van haar team van medewerkers zal aankondigen.