WENEN - Servische en etnisch-Albanese onderhandelaars zijn vandaag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bijeengekomen voor een laatste overlegronde in de besprekingen over de staatkundige toekomst van Kosovo.
Diplomaten achten de kans zeer gering dat de twee partijen een compromis zullen bereiken over het plan dat VN-gezant Martti Ahtisaari heeft opgesteld en dat Kosovo op termijn onafhankelijk zou maken van Servië. De etnisch-Albanese meerderheid wil niets anders dan onafhankelijkheid, terwijl Servië wil dat Kosovo deel blijft uitmaken van zijn grondgebied.

Kosovo is een VN-protectoraat sinds de NAVO met luchtbombardementen een einde maakte aan een wrede Servische campagne tegen Kosovaarse separatisten. Zestienduizend NAVO-militairen handhaven er nog altijd de vrede.

De Kosovaarse delegatieleider Veton Surroi zei dat zijn team in de tot 10 maart lopende onderhandelingen geen ingrijpende veranderingen zal voorstellen in het plan dat Ahtisaari aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil voorleggen. ,,Voor ons is dit hoofdstuk afgelopen en het boek gesloten'', zei Surroi. ,,Wij verwachten dat Kosovo onafhankelijk wordt.''

De Servische onderhandelaar Slobodan Samardzic kondigde evenwel ,,compleet alternatieve voorstellen'' aan. Hij zei dat het plan van Ahtisaari geheel voorbij gaat aan de soevereiniteit en integriteit van Servië, alsook aan het nationale en internationale recht.

Ahtisaari stelt voor Kosovo onder internationaal toezicht zelfbestuur te verlenen, met een eigen vlag, volkslied, leger en grondwet. Aan de vooravond van de besprekingen zei hij dat de onderhandelingen beide partijen ,,weer eens de mogelijkheid biedt hun punt te maken''. Hoe veilig en welvarend Kosovo in de toekomst wordt is een zaak van beide partijen. ,,Mijn voorstel kan alleen voorzien in het raamwerk. Succesvolle implementatie zal tijd vergen en vereist de medewerking van alle bevolkingsgroepen in Kosovo'', zei hij.

Gewelddadig protest

Het Bevrijdingsleger van Kosovo - de officieel ontbonden guerrillagroep die in 1998-1999 tegen de Servische veiligheidstroepen vocht - claimde dinsdag de verantwoordelijkheid voor de bomexplosie die maandag drie VN-voertuigen beschadigde. De aanslag was een wraakoefening voor de dood van twee etnisch-Albanese betogers eerder deze maand tijdens een protest tegen het VN-plan. Veel etnische Albanezen vinden dat het plan veel te veel concessies doet aan de Servische minderheid en niet ver genoeg gaat naar een volledig onafhankelijke staat.

De Kosovaarse premier Agim Ceku zei vandaag nog dat het plan ,,de meerderheid van Kosovo biedt wat zij verlangt''. De minderheid heeft ,,helemaal geen reden om te klagen''.