Royal verkleint achterstand op Sarkozy
Foto: afp
PARIJS - Ségolène Royal, de socialistische kandidate voor de Franse presidentsverkiezingen, heeft haar achterstand op haar rechtse rivaal Nicolas Sarkozy verkleind. Dat blijkt uit een nieuwe peiling die vanmorgen werd bekendgemaakt. Het verschil is nog slechts twee procentpunt, met 51 procent van de stemmen voor Sarkozy en 49 procent voor Royal.
Het instituut CSA nam de peiling af na de televisieuitzending van maandagavond waarbij Royal de vragen beantwoordde van een representatief panel van honderd Fransen. Het programma haalde een recordaantal kijkers.

Sarkozy kwam uit alle peilingen als winnaar, sinds de neogaullistische UMP hem op 14 januari als haar officiële presidentskandidaat aanwees. In vergelijking met een vorige peiling van 14 en 15 februari verliest de minister van Binnenlandse Zaken wel vier procentpunt. Royal wint dan weer vier procentpunt.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zou Royal het halen met 29 procent van de stemmen (+2), terwijl Sarkozy vijf procentpunt verliest tot 28 procent. De centrumrechtse politicus François Bayrou wordt steeds populairder en eindigt met 17 procent van de stemmen op de derde plaats (+4). De extreemrechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen blijf steken op veertien procent.