BRUSSEL - Klinische laboratoria maken zich schuldig aan het omkopen van huisartsen. Computers, vakanties of een procent op de omzet, alles wordt in de strijd gegooid om de urine- en bloedstalen van dokterspraktijken binnen te halen.
Het bericht staat in de krant De Morgen. De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid waarschuwt in een brief iedereen die het niet nauw neemt met de wettelijke regels. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte wordt geadviseerd streng op te treden. De Orde van Geneesheren wordt gevraagd de artsen op hun deontologische plichten te wijzen.

De bloed- en andere stalen die patiënten bij de huisarts achterlaten, zijn veel geld waard. Niet voor de huisarts, die de stalen gewoon doorstuurt naar het klinisch laboratorium, maar wel voor het klinisch laboratorium zelf.

De scherpe concurrentie tussen laboratoria maakt dat de artsen met allerlei voordelen in natura gepaaid worden om hun stalen toch maar naar klinisch lab A in plaats van naar klinisch lab B te sturen.