'Blair kondigt straks terugtrekking uit Irak aan'
De Britse premier Blair tijdens een bezoek aan Basra, eind 2005. Foto: belga/afp
LONDEN - De Britse premier Tony Blair zal vandaag het begin van de terugtrekking van het Britse leger uit Irak aankondigen. Dat melden de BBC en The Sun. Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigt het idee.
De Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaanse president George W. Bush gisteren gebeld over de terugtrekking, zegt woordvoerder van het Witte Huis Gordon Johndroe. Blair zei dat hij van plan is binnenkort te beginnen met de terugtrekking van de Britse soldaten uit Irak. ,,President Bush beschouwt dit als een teken van succes'', aldus de woordvoerder.

Volgens The Sun gaat het om de terugtrekking van een contingent van 1.500 soldaten binnen enkele weken en een tweede contingent van 1.500 soldaten rond kerst.

Een woordvoerder van Blair weigerde gisteravond de informatie te bevestigen of te ontkennen. ,,De premier informeert eerst het parlement over dit soort zaken en dat is maar goed ook'', zo luidde het.

Ook de Deense premier Anders Fogh Rasmussen zal vanmiddag een persconferentie geven waarop hij het begin van de terugtrekking van Deense troepen uit Irak zal aankondigen. Dat heeft de Deense televisiezender TV2 gemeld. Denemarken heeft 460 militairen in Irak, die onder Brits commando opereren in de zuidelijke stad Basra.