Guy Mathot overleden (update)
Foto: ©belga
BRUSSEL - Guy Mathot, burgemeester van Seraing en voormalig minister, is deze namiddag overleden in het Citadelle-ziekenhuis van Luik. Mathot werd 63 jaar. Sinds maanden leed hij aan een ernstige ziekte waarvoor hij verschillende malen in het ziekenhuis werd opgenomen.

Mathot was burgemeester van Seraing van 1971 tot 1989. Sindsdien is hij er raadslid.

Midden 1977 kreeg Mathot zijn eerste ministerportefeuille, Openbare Werken en Waalse Aangelegenheden. Dat bleef hij tot in 1980, toen hij onder Martens III voor enkele maanden bevoegd werd voor Nationale Opvoeding in het Franstalig landsgedeelte.

In de regering-Martens IV (1980-1981) kreeg Mathot de belangrijke portefeuilles Begroting en Binnenlandse Zaken. Zijn plannen voor een hervorming van de politiediensten raakten echter niet ver omdat hij begin 1981 Guy Spitaels opvolgde als vice-premier. Binnenlandse Zaken stond hij af. Hij bleef vice-premier en minister van Begroting onder Eyskens, tot september 1981.

Bij de daaropvolgende verkiezingen raakten de socialisten in de oppositie. Mathot werd fractievoorzitter in de Kamer, maar nam in 1983 ontslag uit die functie omdat zijn naam genoemd werd in een reeks schandalen. Twee keer werd zijn onschendbaarheid opgeheven - een keer wegens het bestaan van zwarte kasten bij voetbalclub FC Seraing en een keer omdat hij werd verdacht van poging tot oplichting bij de aankoop van de olieraffinaderij van Feluy - maar in beide zaken ging hij vrijuit.

Begin 1992 werd Mathot opnieuw minister: hij kreeg Binnenlandse Aangelegenheden in de Waalse regering, belast met lokale besturen, administratie en gesubsidieerde werken.

Eind 1993 vroeg het Luikse gerecht opnieuw de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Mathot wegens vermeende betrokkenheid bij de smeergeldzaak rond de aankoop van Agusta-helikopters voor het leger. Nadat zowel de Senaat als de Waalse en Franstalige gemeenschapsraad in januari 1994 hem zijn onschendbaarheid hadden ontnomen, nam Mathot ontslag als minister. In mei werd hij in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie.

Mathot verwierp alle verdachtmakingen en getuigenissen tegen hem en in 1998 werd hij witgewassen. Zijn naam stond niet op de lijst van politici die in de Agusta-fraudezaak voor het Hof van Cassatie moesten verschijnen.

In 2000 maakte Mathot zijn politieke comeback en werd hij verkozen tot burgemeester van Seraing. Sinds 2003 was hij voorzitter van de Luikse PS-federatie.