NYON - Landskampioen Anderlecht is een van de zestien stichtende leden van de nieuwe European Club Association (ECA), waarin 103 clubs uit 53 Europese landen vertegenwoordigd zullen zijn.
De andere 15 stichtende leden zijn Real Madrid (Spa), Barcelona (Spa), AC Milaan (Ita), Juventus Turijn (Ita), Lyon (Fra), Glasgow Rangers (Sch), Manchester United (Eng), Chelsea (Eng), Bayern München (Dui), Ajax (Ned), Porto (Por), Olympiakos (Gri), Birkirkara (Tur), Dinamo Zagreb (Kro) en Kopenhagen (Den).

Voorzitter wordt de Duitser Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München), de Spanjaard Joan Laporta (FC Barcelona) is vicevoorzitter. Ook Umberto Gandini (AC Milaan), Peter Kenyon (Chelsea), Marteen Fontein (Ajax) en Jean Michel Aulas (Lyon) werden in het bestuur verkozen. Dit bestuur blijft op post tot het einde van het seizoen. Dan zal er op een eerste Algemene Vergadering een nieuw gekozen worden.

De Europese Voetbalfederatie UEFA noemt de oprichting van de ECA 'het begin van een nieuw tijdperk, waarin de relaties tussen de federaties en de clubs harmonieuzer zullen verlopen'. Een dergelijke vereniging, als opvolger van de G14, was één van de doelstellingen van UEFA-voorzitter Michel Platini.

De verdeling van het aantal clubs per federatie in de vereniging zal om de twee jaar bepaald worden op basis van de UEFA-ranking. De eerste drie landen krijgen vijf clubs, het vierde tot zesde land vier clubs, het zevende tot vijftiende drie, het 16e tot 26e twee en het 27e tot 53e één.