SURPRISE - Sesil Karatantchevaen vierde zondag haar comeback op de tenniscourts met winst in het ITF-toernooi in het Amerikaanse Surprise. De 18-jarige Bulgaarse zat een dopingschorsing van twee jaar uit.
Het Bulgaarse toptalent was 16 en nummer 41 van de wereld toen ze op 11 januari 2006 een schorsing van twee jaar opgelegd kreeg. De straf ging in vanaf 1 januari 2006.

Op 31 mei 2005 was ze na haar nederlaag in de kwartfinales van Roland-Garros, waar ze als 15-jarige Venus Williams uitgeschakeld had, betrapt op het gebruik van nandrolon. Op 4 juli 2005 testte ze bij een controle buiten competitie in Tokio opnieuw positief.

Karatantcheva beweerde dat de positieve controles een gevolg waren van een zwangerschap. De Bulgaarse zou zelf pas beseft hebben dat ze zwanger was nadat ze een miskraam kreeg. Ze is nog steeds niet te spreken over haar straf en is vastberaden om op het hoogste niveau terug te keren.

Op 7 november 2005 bereikte ze haar hoogste ranking: 35e. Ze werd een toekomst als nummer een van de wereld voorspeld. 'Ik werd enkel en alleen zo zwaar gestraft omdat ze een voorbeeld wilden stellen', meent Karatantcheva. 'Maar ik keer terug. Ik ben beter in vorm dan toen ik professioneel speelde.'

Voor het toernooi in Surprise (Arizona) kreeg Karatantcheva een uitnodiging. Via de kwalificaties plaatste ze zich op de hoofdtabel en stoomde ze door naar de finale, waarin ze de Amerikaanse Angela Haynes (WTA-222) met 6-2, 4-6 en 6-4 versloeg.