Pentagon denkt aan Petraeus als NAVO-opperbevelhebber
Het Pentagon overweegt de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, generaal David Petraeus, aan te stellen als opperbevelhebber van de NAVO. Dat meldt de New York Times maandag.
Volgens een anonieme bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt er gezocht naar een nieuwe taak voor de 55-jarige Petraeus en de job van NAVO-opperbevelhebber is een van de mogelijkheden.

Het Pentagon zou Petraeus zo snel mogelijk voor het ambt willen nomineren om hem op die manier nog door de huidige senaat te laten aanstellen. In november wordt in de VS immers niet enkel een nieuwe president gekozen, ook de senaat wordt vernieuwd. Door de verkiezingen is er vanaf eind september een reces.

Het Pentagon denkt er volgens de bron van de NYT aan, Petraeus nog enkele maanden in Irak te houden om de vooruitgang die er volgens de Amerikanen geboekt is bij het indammen van het geweld niet in gevaar te brengen. In elk geval zou Petraeus de huidige opperbevelhebber van de NAVO, John Craddock, vervangen vóór de nieuwe Amerikaanse president in januari 2009 de eed aflegt.