De internationale voedselhulp aan inwoners van de Gazastrook moet snel worden stopgezet, tenzij Israël zijn volledige blokkade van het kustgebied opheft. Dat heeft een woordvoerder van de VN-hulpdienst UNRWA maandag gezegd.
De dienst, die voedselhulp aan 860.000 van de 1,4 miljoen Palestijnen in de Gazastrook levert, verwacht donderdag of vrijdag geen voedselzakken en geen brandstof meer te hebben om te kunnen opereren.

John Ging, die leiding geeft aan de distributie in de Gazastrook, heeft een beroep gedaan op het Israëlische ministerie van Defensie om de voedselzakken te mogen invoeren. De aanvraag werd zondag gehonoreerd, maar de grenzen zijn sindsdien potdicht. Het ministerie was onbereikbaar voor commentaar.

Israël zegt de grensovergangen gesloten te hebben om Hamas, de groepering die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, onder druk te zetten om een eind te maken aan de raketaanvallen die vrijwel dagelijks vanuit het gebied op Israël worden uitgevoerd.

In Gaza-stad waren maandag ook praktisch alle bakkerijen en pompstations dicht. Als ze geen brandstof meer hebben, moeten de inwoners van Gaza maar gaan lopen, was het commentaar van de Israëlische premier Ehud Olmert.

Behalve bakkerijen en pompstations dreigen volgens Hamas ook ziekenhuizen zonder brandstof te komen te zitten. 'We hebben de keuze om de stroom bij baby's op de kraamafdeling of bij hartpatiënten stop te zetten, of op te houden met opereren', zei een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid.

De voorzitster van de in Genève gevestigde Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan, omschreef de situatie in de Gazastrook als ernstig. Als essentiële diensten worden onderbroken, treft dat mensen die intensieve zorg behoeven en mensen die lijden aan kanker, hartkwalen en diabetes, zei zij.