De goudprijs valt maandag terug tot zijn laagste peil in twee weken. Een stijgende dollar en beleggers die grondstoffen verkopen om het verlies van hun aandelenportefeuille te dekken, zijn de boosdoener.
Rond 14u verliest de euro 0,9 procent tegenover de dollar tot 1,4484 dollar, het laagste peil in drie weken. De dalende dollarkoers van de voorbije weken was voor veel beleggers het sein om te vluchten naar goud en zilver. Vandaag moeten beide metalen lager. De goudprijs daalt 1,5 procent tot 869,94 dollar per ounce. Zilver wordt 2,5 procent goedkoper tot 15,77 dollar per ounce.

Toch moet niet dadelijk een forse daling van de goudprijs verwacht worden. 'Gezien de groeivertraging in de VS en de vrees dat Amerika in een recessie terechtkomt, zullen handelaars nog een poos proberen om wat veiligheid in hun portefeuille in te bouwen', vertelt een handelaar in edelmetalen.

Ook de koperprijs zou de komende weken en maanden moeten dalen. De huizencrisis in de VS en het einde van de Chinese bouwwerken voor de Olympische Spelen doen de vraag naar koper dalen. Dit net op een moment dat Chili en Congo hun productie verhogen. De malaise die dreigt in de globale economie, zal de prijs verder uithollen. 'Op een moment dat de markt verder zal afzwakken, zal niemand nog koper willen', klinkt het in de markt. Waarnemers speculeren op een daling van de koperprijs in 2008. Dat zou de eerste maal sinds het jaar 2001 zijn.

Vandaag gaat de koperprijs nog licht vooruit. Op de London Metal Exchange wordt voor een ton koper 7.145 dollar betaald, 4 dollar meer dan vrijdag.