Bedrijven en horecazaken zullen hun bedrijfsafval voortaan moeten aanbieden in een gele afvalzak. Dat is althans het voorstel van schepen voor Stadsonderhoud Guy Lauwers dat dinsdag zal worden besproken met onder meer UNIZO, de horecamanager en de stadsdiensten, zo schrijft Gazet van Antwerpen maandag.
De ophaling van bedrijfsafval veroorzaakt al langer problemen in Antwerpen. Bedrijven en horecazaken boden hun bedrijfsafval vaak aan in gewone restafvalzakken, die door de stadsdiensten in theorie niet opgehaald mogen worden omdat de ophaling van bedrijfsafval onder de vorige legislatuur geprivatiseerd werd.

Bovendien was het lange tijd onduidelijk wat onder bedrijfsafval verstaan werd. Maar op die vraag kreeg Antwerpen ondertussen een antwoord van de Vlaamse overheid.

De gele afvalzak zou het einde kunnen betekenen van een straatbeeld vol niet opgehaald bedrijfsafval. 'Het voorstel bevindt zich nog in een embryonaal stadium en zal dinsdag besproken worden met de bevoegde diensten', zegt Isis Mulleman, woordvoerster van schepen Lauwers.

Bedoeling is dat elke handelaar twee witte afvalzakken mag vullen, maar vanaf de derde zak zijn toevlucht moet nemen tot de iets duurdere gele. Voor de gele afvalzak zou 1 euro neergeteld moeten worden, voor de witte wordt 0,75 euro betaald.

Hoe precies gecontroleerd zal worden dat een handelaar twee en niet meer witte afvalzakken aanbiedt, is nog niet duidelijk. De voorstellen die dinsdag de selectie halen, zullen vrijdag ter goedkeuring voorgelegd worden aan het schepencollege.