Een Oekraïense moeder en haar vijf kinderen zijn zondagavond gered toen ze in de bergen de grens tussen Italië en Zwitserland probeerden over te steken. Ze werden aangetroffen in Ticino, in het zuiden van Zwitserland. Een van de kinderen liep op kousen door de sneeuw.
De reddingsdiensten vonden de 47-jarige moeder en haar kinderen, die tussen negen en eenentwintig jaar oud zijn, zondagavond. Ze wilden de Monte Lema oversteken, een berg van 1.600 meter die de grens vormt tussen Italië en Zwitserland.

De moeder droeg een radiozendertje bij zich en lanceerde een oproep die werd opgevangen door een Italiaanse radioamateur. Die sloeg alarm en uiteindelijk kon de familie gelokaliseerd worden. "Ze hebben hen met een helikopter naar Zwitserland gebracht", aldus de politiewoordvoerder van het kanton Ticino. "Hun kleren waren niet aangepast aan de bergen. Ze waren licht gekleed en een van de kinderen, van tien jaar oud, liep op kousen door de sneeuw", zo zei hij. De sneeuw lag er een meter dik.

Drie van de kinderen leden aan onderkoeling en vertoonden koudebulten. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. De anderen zijn in een Zwitsers asielcentrum ondergebracht.

Volgens de politie leefde de familie enkele jaren in Hongarije, waar ze tevergeefs asiel had aangevraagd. Nadien trok ze naar Italië. In theorie moeten de Zwitserse autoriteiten hen ook daar terug naartoe sturen.