Israël heeft maandag een spionagesatelliet gelanceerd die in de gaten kan houden wat er in Iran gebeurt, ook als het donker en bewolkt is.
De TECSAR-satelliet werd met behulp van een Indiase raket gelanceerd in het zuidoosten van India, zei de fabrikant, Israel Aerospace Industries.

Volgens defensiemedewerkers is de satelliet voorzien van een beeldsysteem gebaseerd op synthetische diafragma-radartechnologie (SAR) dat veel geavanceerder is dan de optische camerasystemen waarmee de bestaande Ofek-satellieten zijn uitgerust.

De satelliet heeft tientallen miljoenen euro's gekost en kan ingezet worden om de Iraanse nucleaire installaties te observeren. De eerste beelden zouden binnen twee weken binnen moeten zijn.

Met de satelliet kan Israël de ontwikkelingen in Iran volgen. Het voelt zich bedreigd door uitlatingen van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die gezegd heeft dat Israël van de kaart moet worden geveegd. Volgens Israël werkt Iran in het geheim aan een kernwapen.

In juni lanceerde Israël ook al een spionagesatelliet. De Ofek-7 (Horizon-7) werd toen gelanceerd van op de luchtmachtbasis Palmahin ten zuiden van Tel Aviv. Drie jaar eerder mislukte de lancering van de Ofek-6 nog.