De ultranationalist Tomislav Nikolic heeft zondag de meeste stemmen gekregen bij de Servische presidentsverkiezingen. Dat heeft de Servische kiesraad maandag bekendgemaakt.
Nikolic kreeg 39 procent van de stemmen, maar dat is onvoldoende voor een directe overwinning. De zittende president Boris Tadic kreeg 35 procent van de stemmen. Geen van de overige kandidaten kwam boven de 7 procent uit.

Tadic en Nikolic zullen het dus in een tweede beslissende ronde van de verkiezingen, op 3 februari, tegen elkaar moeten opnemen. Volgens waarnemers wordt het een ware nek-aan-nekrace.

De Serviërs gingen zondag massaal naar de stembus. Van de 6,7 miljoen kiesgerechtigden bracht 60 procent zijn stem uit - de grootste verkiezingsopkomst sinds 2000.

In totaal waren er zondag negen kandidaten, van wie de twee winnaars vooraf favoriet waren. Tadic is een pro-westerse democraat en Nikolic een rechtse nationalist en voormalig medewerker van wijlen Slobodan Milosevic.

Nikolic zei zondagavond dat Servië duidelijk voor verandering heeft gestemd. Zowel Nikolic als Tadic zei zeker te zijn van de overwinning in de tweede ronde.

De presidentsverkiezingen stonden vooral in het teken van de verwachte onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Nikolic is faliekant tegen en wil de banden met de EU-landen die Kososvo steunen verbreken. Ook Tadic is tegen, maar wil de Servische pogingen om tot de EU toe te treden niet staken als de EU Kosovo erkent als onafhankelijke staat.

Voorheen was het presidentschap een voornamelijk ceremoniële functie, maar in de tijd van Milosevic is de taakomschrijving flink opgerekt. Tadic noemde de verkiezingen beslissend voor de toekomst van het land. Het is een keuze tussen het pad naar voren en het verkeerde pad, zei hij.