De staking bij zetelfabrikant Johnson Controls in Geel is voorbij. Vakbonden en directie bereikten maandagmorgen rond 10.00 uur een akkoord. Het werk wordt met onmiddellijke ingang hervat en de problemen voor Opel en Audi, die afhangen van Johnson Controls, zijn zo goed als onbestaande.
Dat meldt de socialistische vakbond ABVV. Nadat de onderhandelingen vrijdagavond in een impasse raakten, kwamen de gesprekken maandagmorgen in een stroomversnelling terecht. Het voltallige personeel van Johnson Controls was enthousiast over het akkoord dat de vakbonden voorlegden.

Het ABVV verwacht dan ook geen problemen meer met de namiddagploeg die om 14 uur aan het werk gaat. In de overeenkomst staat onder andere de toegeving om maaltijdcheques van zes euro uit te keren aan alle personeelsleden. Het punt dat iedereen over de streep trok was echter de loonsverhoging die voor de arbeiders cruciaal was.

Er komt met terugwerkende kracht 0,55 euro bij vanaf 1 januari 2008. De opslag is nog een extra bovenop de voorwaarden van de sectoriële CAO die onlangs werd afgesloten. De laatste toegeving is een extra vakantiedag die elk personeelslid vanaf 20 jaar oud kan opnemen.

De opmerkelijke snelheid waarmee het sociaal akkoord bij Johnson Controls er kwam, is volgens Roger Dessers van het ABVV toe te schrijven aan twee zaken. Enerzijds de druk van de autoconstructeurs die sterk afhangen van het bedrijf als toeleverancier. Anderzijds het feit dat het personeel ovooraf had aangegeven dat indien er een akkoord over een loonsverhoging kwam, de staking wat hen betreft kon beëindigd worden. De vakbonden konden dus strategisch onderhandelen met de directie.

Bij General Motors Antwerpen is meteen het gevreesde probleem van onafgewerkte wagens van de baan. Volgens ABVV-vakbondsman Rudi Kennes zal er, indien de vrachtwagens van Johnson Controls voor de middag bij hen aankomen, geen enkele Opel-auto zonder zetels van de band rollen.

De noodoplossing van zogenaamde cripple cars wilden vakbonden en directie vanaf 13 uur vanmiddag pas gebruiken, maar dat is hoogswaarschijnlijk dus niet nodig. Vrijdagavond gingen vakbonden en directie uit elkaar zonder akkoord.De ochtenploeg zette vanmorgen dus even de staking verder.