MELBOURNE - De Franse titelverdedigster Amélie Mauresmo en de Russin Svetlana Kuznetsova zijn zondag verrassend verslagen in de vierde ronde van de Australian Open. Vorig jaar won Mauresmo nog nadat een zieke Justine Henin er in de finale de brui aangaf.
De Française Mauresmo verloor in twee sets van de uit Tsjechië afkomstige ongeplaatste Lucie Safarova: 6-4 6-3. De als tweede geplaatste Mauresmo stortte in nadat ze een 4-1 voorsprong had genomen in de eerste set. Het was voor het eerst sinds 2001 dat de speelster al in de vierde ronde werd verslagen.

,,Het is ongelooflijk, ik kan het nog niet geloven, het is onvoorstelbaar'', reageerde een stralende 19-jarige Safarova na de partij. Het was de beste prestatie ooit die zij neerzette in een grand slam. De Tsjechische, nummer zeventig op de wereldranglijst, neemt het in de kwartfinale op tegen haar landgenote Nicole Vaidisova of de Russische Elena Dementieva.

Ook het Russische derde reekshoofd Svetlana Kuznetsova (WTA-4) overleefde de achtste finales niet. Zij verloor met 6-4 en 6-2 van de Israëlische Shahar Peer (WTA-17). De Russin Elena Dementieva (WTA-8), zevende geplaatst, verloor met tweemaal 6-3 van de Tsjechische Nicole Vaidisova (WTA-12/10e reekshoofd).

De Amerikaanse Serena Williams (WTA-81), winnares van het toernooi in 2003 en 2005, schakelde de Servische Jelena Jankovic (WTA-11/11e reekshoofd) uit met 6-3 en 6-2 en wordt nu de te kloppen speelster in haar tabelhelft.

In de kwartfinales neemt Williams het op tegen Peer en geeft Safarova, die in haar zes vorige grandslamtoernooien slechts één wedstrijd won, Vaidisova partij. De Russin Dinara Safina (WTA-10), het negende reekshoofd, sneuvelde zondag al in de zestiende finales. Safina was nochtans veelbelovend aan het seizoen begonnen, met een toernooizege in Gold Coast.