Nigeriaanse oplichters vangen 51 miljoen euro
BRUSSEL - Nigeriaanse oplichtersbendes hebben in 2006 wereldwijd 2,5 miljard euro verduisterd. In België zou het volgens het internationale detectivebureau Ultrascan om 51 miljoen euro gaan. Dat schrijft Het Nieuwsblad op zondag.
Het gaat het om tientallen varianten van oplichting waarbij een aanlokkelijke deal wordt voorgesteld via e-mail, telefoon of brief en de zwendelaars hun prooien voorschotten blijven aftroggelen tot het slachtoffer door heeft dat de hele constructie nep is.

,,In 2005 heeft deze vorm van fraude voor ruim drie miljard euro aan schade berokkend'', zegt de Nederlandse fraude-expert Frank Engelsman. Voor het internationale detectivebureau Ultrascan probeert hij dagelijks de activiteiten van tientallen bendes in kaart te brengen.

Volgens de gloednieuwe statistieken van Ultrascan troggelden diverse scam rings (oplichtersbendes) vorig jaar voor 51 miljoen dollar af bij Belgische slachtoffers. Dat is weliswaar 21 miljoen dollar minder dan in 2005, maar toch nog een aanzienlijke som. Ultrascan lokaliseerde vier Nigeriaanse bendes in ons land en identificeerde 81 van de naar schatting een driehonderdtal actieve oplichters.

In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje worden de zwaarste verliezen geïncasseerd. Maar ook Nederland wordt zwaar geteisterd. ,,Opvallend voor België is dat veel scammers een dagelijkse baan hebben, bijvoorbeeld bij de post, een creditcardbedrijf of een import- en exportfirma'', zegt Engelsman. ,,Typisch is dat de oplichters hun slachtoffers altijd in het buitenland rekruteren. Ze zorgen ervoor dat er minstens één jurisdictie is opgetrokken tussen dader en slachtoffer. Dat maakt opsporing en vervolging een stuk moeilijker.''

,,In België worden vooral bedrijven en zakenmensen als doelwit uitgekozen, vaak door bendes die vanuit Nederland opereren.'' Alleen al in Amsterdam heeft Engelsman achthonderd leden van the Nigerian Connection geïdentificeerd. Speurders noemen de stad dan ook ,,het Lagos van Europa''.