Vakbonden Alken-Maes vrezen ook ontslagen buiten onderneming
ANTWERPEN - De vakbonden bij brouwerij Alken-Maes vrezen dat de aangekondigde reorganisatie ook jobs zal kosten bij een reeks nv’s die voor Alken-Maes instaan voor de distributie. De directie kondigde gisteren al aan dat één van die nv’s, Horeca Services Mechelen, zal sluiten.

Voor de verdeling van haar producten doet Alken-Maes beroep op 31 bedrijfjes die actief zijn op verschillende distributieplatformen verspreid over heel België. Bij een aantal vakbondsmensen leeft de vrees dat ook daar jobs zullen sneuvelen.

,,440 mensen die op verschillende distributieplatformen in België werken, hebben geen contract bij Alken-Maes, maar bij een kleine NV,'' zegt Gert Truyens van de liberale vakbond ACLVB. ,,Wij vrezen dat daar ook 150 tot 180 jobs zullen sneuvelen'', zegt de vakbondsman. ,,We willen daarover duidelijke informatie krijgen''.

Bij Alken-Maes verwijst men naar wat gisteren werd bekendgemaakt. ,,Enkel één distributieplatform in Waarloos gaat dicht'', klinkt het. Daar moeten naast zestien arbeiders van Alken-Maes ook zestien arbeiders verdwijnen die op de loonlijst van Horeca Services Mechelen staan.

Sociaal plan

,,Het erge is dat die nv’s niet onder de ondernemingsraad van Alken-Maes vallen en dat ze dus niet in aanmerking komen voor het sociaal plan'', zegt Yvan De Jonge van het ABVV.

De Jonge vreest ook voor de verdere toekomst van de site in Waarloos, waar na deze herstructurering enkel nog een administratieve zetel blijft. ,,Ook de mensen van de brouwerij in Alken zijn bang'', zegt hij, ,,want bij Kronenbourg hebben ze capaciteit over. Ik hoop dat het scenario van Waarloos (waar de productie werd overgebracht naar Alken nvdr.) zich binnenkort niet herhaalt in Alken'', aldus de vakbondsman.

Reorganisatie

De directie van Alken-Maes gaf vandaag meer uitleg bij de reorganisatie die gisteren werd aangekondigd. Zo werd duidelijk gemaakt in welke diensten de 112 jobs zouden moeten verdwijnen. Na verdere informatiegesprekken zullen vakbonden en directie binnenkort gesprekken starten rond een sociaal plan.