Toeristen moeten naar Zuidoost-Azië blijven reizen
HASSELT - Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) heeft de Vlaamse toeristen vandaag opgeroepen om de door de tsunami getroffen gebieden in Zuidoost-Azië niet links te laten liggen als vakantiebestemming. Dat zei Bourgeois ter gelegenheid van de opening van het 22ste Internationaal Euregio Vakantiesalon in Hasselt, dat nog tot en met zondag 23 januari in de Grenslandhallen in Hasselt plaatsvindt.

Bourgeois wees erop dat een snelle hervatting van de toeristische sector in Zuidoost-Azië essentieel is voor de structurele economische heropbouw van de door de tsunami getroffen gebieden. ,,De directe hulp die de Vlamingen al hebben geschonken via de tsunami-acties is schitterend, maar U kan de getroffen gebieden nog beter helpen door er uw vakantie door te brengen'', zo luidde het.

Hoge tewerkstelling

De toeristische sector is niet alleen in Zuidoost-Azië, maar ook in Vlaanderen verantwoordelijk voor een niet onaanzienlijke tewerkstelling, zo bleek uit cijfers die Bourgeois vrijgaf. In 2002 bedroeg het aantal Vlaamse werknemers in de toeristisch-recreatieve sector 102.120. ,,In de periode 1999-2002 zorgde de sector voor een bijkomende tewerkstelling van 12.000 jobs. Momenteel zijn 5,6 procent van alle werknemers in de toeristisch-recreatieve sector tewerkgesteld'', aldus de minister. Die bestempelde de toeristische sector nog als ,,één van de sterkst groeiende sectoren qua tewerkstelling''.

Bourgeois wees er nog op dat hij Vlaanderen als toeristische kwaliteitsbestemming op de kaart wil zetten en dat een samenwerking tussen alle betrokken partijen onontbeerlijk is om de troeven op toeristisch gebied zo goed mogelijk uit te kunnen spelen.