Nieuwe Europese Commissie beëdigd
LUXEMBURG - De nieuwe Europese Commissie is vandaag beëdigd door het in Luxemburg gevestigde Europees Hof van Justitie. De ceremonie volgde twee maanden nadat commissievoorzitter José Manuel Barroso na een aanvaring met het Europees Parlement gedwongen werd een deel van zijn ploeg terug te trekken.

Tijdens een plechtige zitting aanvaardden José Manuel Barroso, Franco Frattini, Olli Rehn, Louis Michel, Laszlo Kovacs, Neelie Kroes, Mariann Fischer Boel, Benita Ferrero-Waldner, Charlie McCreevy, Vladimir Spidla, Peter Mandelson en Andris Piebalgs hun ambt in het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De overige leden van het vijfentwintigkoppige team hadden reeds eerder de eed afgelegd.

De nieuwe commissie is groter dan ooit: met de uitbreiding van de EU van vijftien naar 25 leden is het dagelijks bestuur van de Unie bijna verdubbeld. Voorstellen om de omvang van de commissie te beperken door roulerende lidmaatschappen in te voeren, zijn door de lidstaten van de hand gewezen.

Onder de nieuwe commissariaten die zijn gecreëerd om iedereen aan een portefeuille te helpen is die van communicatie, een post die naar de Zweedse Margot Wallstrom is gegaan. Wallstroms belangrijkste taken worden het vertegenwoordigen van de EU in de media en het proberen neer te zetten van een positief imago van de volgens velen te logge Europese Commissie.

Nederland wordt vertegenwoordigd door Neelie Kroes, die de portefeuille mededinging heeft gekregen, misschien wel de zwaarste en belangrijkste post in de Europese Commissie.