80 miljoen euro voor humanitaire hulp in Afrika
Foto: rr
BRUSSEL - De Europese Commissie heeft voor meer dan 80 miljoen euro humanitaire hulp voor Afrika vrijgemaakt. De kuststreek van West-Afrika krijgt 31 miljoen euro, Oeganda 20,62 miljoen, Burundi 20,99 miljoen en Tanzanië 13,5 miljoen euro. Volgens de bevoegde eurocommissaris Louis Michel is het essentieel dat we de slachtoffers van vergeten crisissen in Afrika niet vergeten.

Daarnaast wees Michel op de noodzaak dat de hulp die naar de slachtoffers van de tsunami gaat, niet ten koste gebeurt van de crisissen die grotendeels uit de actualiteit zijn verdwenen. ,,De humanitaire hulp'', aldus Michel, ,,die de Europese Commissie nu vrijmaakt, gaat naar de landen die er het meest nood aan hebben''.

Kuststreek West-Afrika

De hulp voor de kuststreek van West-Afrika gaat naar drie landen: Liberia, Guinea en Ivoorkust. In totaal zouden ruim 3 miljoen mensen, in hoofdzaak vluchtelingen, van deze hulp kunnen genieten.

Oeganda en Burundi

In Oeganda is de bijstand vooral bestemd voor de gebieden in het noorden. Daar zijn zowat 1,6 miljoen mensen getroffen. De hulp voor Burundi is er vooral op gericht om de toestand van het land te stabiliseren en de terugkeer van de Burundese vluchtelingen te vergemakkelijken.

Tanzanië

In Tanzanië gaat de Europese hulp naar de 400.000 Burundese en Congolese vluchtelingen in het noorden van het land. Voor hun overleven zijn deze mensen bijna compleet van de internationale hulp afhankelijk.