Spaanse regering zou contacten hebben met ETA
De Spaanse premier Zapatero Foto: ap
MADRID - De Spaanse regering heeft verkennende contacten gehad met de entourage van de ETA met het oog op een mogelijk staakt-het-vuren van de Baskische afscheidingsbeweging. Dat heeft de krant La Razon vandaag uit regeringskringen vernomen.

Volgens de conservatieve krant coördineert een vertrouwensman van Zapatera de contacten. De eerste contacten zouden al in mei 2004 gelegd zijn. Slechts enkele leden van de regering en de socialistische partij PSOE zouden op de hoogte zijn.

Volgens La Razon stuurde de separatistische organisatie twee brieven waarin Zapatero werd gevraagd, onderhandelingen op te starten. De ETA zou de legalisering van Batasuna eisen. De Spaanse rechter stelde die partij in maart 2003 buiten de wet. Voorts wil de organisatie de vrijlating van alle ETA-gevangenen die al minstens driekwart van hun straf hebben uitgezeten.

De krant El Mundo schrijft dan weer dat de regering via een aantal tussenpersonen ,,al over communicatiekanalen beschikt'' om de temperatuur bij de separatistische organisatie op te meten. ,,Maar'', zo beklemtoont het dagblad, ,,het gaat in ieder geval niet om directe contacten met de ETA of haar politieke arm Batasuna''.

Regering ontkent

De Spaanse vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega-Sanz ontkent dat de regering contact heeft met de ETA of dat de regering brieven van de ETA heeft ontvangen. Ze benadrukte wel dat de regering bereid is om te praten met de ETA als de organisatie het geweld zou afzweren.

In een mededeling bevestigde ETA afgelopen zondag dat ze een politieke dialoog wil aangaan over het Baskische conflict. Twee dagen later pleegde de organisatie echter een aanslag met een bomauto in een wijk in Bilbao.