Britse regering wil alcoholmisbruik aanpakken
LONDEN - De Britse regering overweegt nieuwe maatregelen tegen drankmisbruik, in het bijzonder het ,,binge drinking'' (drinken tot men erbij neervalt), een kwaal in de Britse samenleving. Het kabinet wordt ervan beschuldigd alcoholmisbruik aan te wakkeren door pubs toe te staan doorlopend alcohol te schenken.

Volgens de bevoegde minister Tessa Jowel zitten er verschillende maatregelen in de pijplijn, bijvoorbeeld het invoeren van een toegangsverbod tot de favoriete kroeg voor wie drie keer misdrijven heeft gepleegd die met alcohol te maken hebben.

In wijken waar er dikwijls problemen van openbare orde zijn, zou de politie waarschuwingen kunnen uitvaardigen. Blijven er na acht weken problemen, dan zouden de bars kunnen worden verplicht bij te dragen tot het verzekeren van de openbare orde.

De maatregelen worden met de belanghebbenden besproken, alvorens wet te worden. De regering Blair kreeg felle kritiek te slikken over de beslissing om bars en pubs de mogelijkheid te geven doorlopend te schenken. Momenteel is dat tot 23 uur in pubs en tot twee uur 's nachts in bars.

Alcoholisme kost de Britse gezondheidsdiensten jaarlijks 2,4 miljard euro, het productiviteitsverlies kost de bedrijven elk jaar 9,02 miljard euro. De met alcoholmisbruik verbonden criminaliteit kost de politie 9,9 miljard euro.