Unizo vecht Elia-heffing aan bij Arbitragehof
BRUSSEL - Ondernemersorganisatie Unizo gaat de Elia-heffing aanvechten bij het Arbitragehof. Dat maakte ze vandaag bekend. ,,We hebben de stap nog niet gezet, maar hebben wel al principieel beslist naar het Arbitragehof te stappen. We zullen daarover ook contact opnemen met andere partijen, of ze bij onze demarche willen aansluiten'', aldus Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

De Elia-heffing werd ingevoerd om het inkomstenverlies van de Vlaamse gemeenten door de liberalisering van de energiemarkt te compenseren. Voor de bedrijven betekent de heffing sowieso een meerkost.

Extra belasting

Voor een modale KMO met een elektriciteitsverbruik van 50 MWh/jaar zou het gaan om een extra belasting van ongeveer 246 euro per jaar, berekende Unizo. Voor een iets grotere KMO bedraagt de taks het tienvoudige, en energie-intensieve zouden tot 100.000 euro per jaar moeten afdragen.

De ondernemersorganisatie trekt in haar dossier waarmee ze naar het Arbitragehof stapt, vooral de retro-activiteit (naar 2004) van de Elia-heffing in twijfel. Daarnaast wordt de heffing ook aangevochten op basis van een reeks technische aspecten in de wet, en op basis van het feit dat Wallonië de heffing niet gaat toepassen.