Tsunami 12-12 aanvaardt dan toch Vlaams Belang-giften
Foto: epa
BRUSSEL - Het consortium van noodhulporganisaties Tsunami 12-12 heeft zijn eerdere berichten dat het giften van het Vlaams Belang weigert, gecorrigeerd. De beslissing over de giften ligt bij elke organisatie apart, zo stelt het consortium vandaag in een persmededeling.

,,Als consortium met een fondsenwervende taak worden de giften onder de leden verdeeld volgens een vastgelegde verdeelsleutel'', luidt het. ,,Het komt aan de individuele organisaties toe om te beslissen over het aanvaarden van giften'', aldus de mededeling.

Het Belgisch consortium van hulporganisaties Tsunami 12-12 weigerde aanvankelijk giften van het Vlaams Belang. Het consortium dat geld inzamelt voor hulp aan de slachtoffers van de vloedgolf in Zuidoost-Azië reageerde hiermee tegen uitspraken die Oxfam-Solidariteit, één van de leden van het consortium, als ,,extreem-links" bestempelde. Dat berichtte de krant De Morgen vandaag. Vlaams Belang noemde de weigering van Tsunami 12-12 ,,intriest en oliedom'''.

Volgens Philip Henon, de centrale woordvoerder van de nationale actie Tsunami 12-12, was de weigering een beslissing waar alle leden van het consortium achter stonden. Naast Oxfam-Solidariteit bestaat het consortium uit Caritas Internationaal, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Rode Kruis Vlaanderen en Unicef België.

Het Vlaams Belang zegde deze week 12.500 euro gestort te hebben voor de slachtoffers van de vloedgolven. ,,Het Vlaams Belang heeft dit niet aan de grote klok gehangen, maar vandaag worden we wel verplicht de storting bekend te maken'', aldus voorzitter Frank Vanhecke en woordvoerder Joris Van Hauthem. De partij noemde het ,,verbijsterend dat het consortium, dat beroep doet op de solidariteit met de slachtoffers in Zuidoost-Azië, zelf bepaalt wie solidair mag zijn en wie niet, zelf bepaalt wie mag storten en wie niet''.

,,Extreem-links''

Frank Vanhecke, voorzitter van het Vlaams Belang, had Oxfam-Solidariteit vorige week afgeschilderd als een ,,extreem-linkse organisatie waarin we niet veel vertrouwen hebben''. Daarom zou het Vlaams Belang de solidariteitsactie niet willen steunen.

Het consortium noemde de aantijgingen ,,totaal onaanvaardbaar'', ,,niet strokend met de waarheid''. De koepelorganisatie benadrukte dat haar boekhouding en die van haar leden volledig transparant is.