Palestijnse politie bewaakt grens met Israël
Palestijnse politiemannen Foto: AP
GAZA - Voor het eerst sinds het begin van de Palestijnse opstand meer dan vier jaar geleden hebben Palestijnse politiemannen positie ingenomen in het grensgebied met Israël. Israël heeft ondertussen de grensovergang in Rafah terug geopend.
De grenswachten namen volgens Palestijnse veiligheidsbronnen positie in van Khan Joenis, in het zuiden van de Gazastrook, tot Beith Hanoen en Beit Lahiya in het noorden. Op termijn moeten er 3.000 extra veiligheidstroepen langs de grens gestationeerd worden.

Ze moeten Palestijnse extremisten verhinderen om raketten af te vuren op Israëlische doelen. Er zouden gemengde patrouilles van verscheidene veiligheidsorganisaties gepland zijn.

De Israëlische minister van Defensie Schaul Mofas zette gisteren het licht op groen voor de stationering van de Palestijnse grenswachten.

Lovende woorden

De nummer twee binnen de Israëlische regering, Simon Peres, heeft lovende woorden voor de acties van de Palestijnse leider Mahmoed Abbas (alias Aboe Mazen). Abbas beval agenten in te zetten in de Gazastrook om anti-Israëlische aanvallen te voorkomen. ,,De eerste stappen van Aboe Mazen zijn werkelijk indrukwekkend, niet alleen in zijn discours, maar ook op het terrein'', aldus Peres in een reactie op de openbare radio. ,,Het verloopt beter dan gedacht, wat niet wil zeggen dat er geen problemen zullen zijn (...) Laten we hopen dat deze acties blijven voortduren'', zo stelde Peres.

Grensovergang Rafah heropend

De overgang tussen het zuiden van de Gazastrook en Egypte bleef meer dan een maand gesloten na een Palestijnse aanslag waarbij vijf Israëlische soldaten omkwamen.

Duizenden Palestijnen die zich aan de Egyptische kant van de grensovergang bevonden, konden zo weer naar huis. In vele gevallen ging het om pelgrims die terugkeerden uit Mekka.