White wint vierde rit, Sanchez leidt
Matthew White Foto: Photo News
BRUSSEL - De Australiër Matthew White (Cofidis) heeft vandaag de vierde en langste etappe in de Tour Down Under (2.BC), tussen Unley en Hahndorf over 152 kilometer, gewonnen. Tweede werd Robbie McEwen die de spurt won van een vijfkoppige achtervolgende groep. De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Liberty Seguros) blijft leider met twee seconden voorsprong op de Belg Johan Vansummeren.

Van bij de start van de rit lag het tempo heel hoog. Wim Vansevenant was bijna in elke uitval mee. Het peloton reageerde op iedere aanvalspoging tot McEwen na 74 kilometer plots demarreerde. Hij kreeg White en de Fransen Sébastien Joly, Nicolas Portal en Fréderic Finot mee. De Italiaan Fortunato Baliani overbrugde in zijn eentje de kloof naar de leiders.

Aan kilometer 85 telden de zes leiders 3:30 voorsprong op het peloton waarin Liberty Seguros netjes controleerde en niet forceerde omdat geen van de vluchters een bedreiging vormde voor hun leider Sanchez.

De zes bleven samen tot zowat vier kilometer voor de eindmeet Matthew White demarreerde. Niemand wou McEwen mee op sleeptouw nemen en zo kon White licht afgescheiden de overwinning behalen. McEwen werd tweede voor Joly. Het peloton bolde ongeveer 3:45 na de winnaar binnen zodat Sanchez leider bleef.

Morgen valt wellicht de beslissing in deze rittenwedstrijd in de rit met vertrek en aankomst te Willunga waar na 125 kilometer koers de beklimming van Willunga Hill op de agenda staat.