PS dreigt zaal te verlaten tijdens debat BHV (update)
Foto: belga
BRUSSEL - De PS doet de adrenaline stijgen in in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Thierry Giet, fractieleider van de PS in de Kamer, dreigt er in Le Soir mee de zaal te verlaten tijdens het debat over de splitsing.
,,Als woensdag de debatten over de Vlaamse wetsvoorstellen in de commissie worden geopend, is dat voor ons een breekpunt. Wij zullen weigeren deel te nemen aan de besprekingen. Mogelijk verlaten we de zaal'', zegt Giet in de Waalse krant.

Giet vindt dat een kans moet geboden worden aan de werkgroep, met inbreng van de gewesten en de gemeenschappen. ,,Het Parlement moet niet tussenkomen voor haar conclusies.''

Het voorstel van de VLD om een volksraadpleging te organiseren rond de goedkeuring van de Europese Grondwet, vindt Giet ,,een slecht idee van de VLD, overgenomen door de MR''. De PS-fractie is voorstander van een ratificatie door het Parlement.

,,Het beste nieuws van de dag''

De partijvoorzitter van de N-VA, Bart De Wever, reageerde laconiek op het dreigement van de PS. ,,Dat is het beste nieuws van de dag. Dan gaat het tenminste vooruit in de commissie'', aldus De Wever op de nieuwjaarslunch van zijn partij. Hij zei nog wel eens te willen zien of de PS bereid is tot een volledige blokkering naar aanleiding van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. ,,Maar dat is dan hun verantwoordelijkheid'', aldus De Wever.

Voor VLD-kamerfractieleider Rik Daems maakt het niet uit waar een oplossing voor B-H-V vandaan komt. ,,Wat van belang is, is de snelheid waarmee een oplossing gevonden wordt. (...) Het is niet relevant of dit gebeurt in de werkgroep of in het parlement'', aldus nog Daems, die niet rechtstreeks wilde reageren op de uitlatingen van een collega-fractieleider.

CD&V-fractieleider Pieter De Crem wees erop dat de agenda van de commissievergadering van volgende woensdag vastligt. Dat is gebeurd met een unanieme stemming op Eric Libert na. Woensdag zal eerst het verslag van de werkgroep gehoord worden. Daarna wordt de bespreking van de wetsvoorstellen voortgezet, aldus De Crem.

SP.A-fractieleider Dirk Van der Maelen wilde niet reageren op de uitlatingen van Thierry Giet. ,,Het is al een zeer moeilijk dossier'', stelde hij.

Franstalige partijen positief

MR-fractieleider in de Kamer, Daniel Bacquelaine stelde vast dat ,,de PS-fractie haar Franstalige overtuiging herbevestigt. Dat was niet altijd even duidelijk''. De MR is niet van mening veranderd: ,,We zijn steeds duidelijk geweest. Voor ons is er geen sprake van enig debat over de splitsing van het arrondissement in de commissie, zolang de werkgroep actief is.'' Hij vindt dat de ene gemeenschap haar standpunt niet kan opdringen aan de andere. ,,Dat is onaanvaardbaar in het Belgische systeem'', aldus nog Bacquelaine.