BRUSSEL - Gisteren omstreeks 23.15 uur gebeurde er een zwaar ongeval op de afrit Grimbergen van de Brusselse ring. Een mensensmokkelaar werd vanuit Brussel achtervolgd door een politiepatrouille en botste op de afrit op een wagen die door de federale politie werd gecontroleerd. Er vielen twee zwaar- en twee lichtgewonden.
Vier vluchtelingen werden gisteravond opgehaald aan het Brusselse Noordstation door Omer B. (21) uit Servië-Montenegro. Die zou hen op weg helpen naar Groot-Britannië. De vluchtelingen zouden Engeland proberen te bereiken in een vrachtwagen.

Omer pikte de vier op in een Renault 25 met valse Poolse nummerplaten. Een Brusselse politiepatrouille merkte de wagen op en probeerde het voertuig te doen stoppen maar de chauffeur ging er tegen een hoge snelheid vandoor en de agenten verloren de wagen uit het oog op de Brusselse ring.

De dader had de afrit Grimbergen genomen waar hij op een controle van de federale politie stootte. De R25 reed achteraan in op een VW polo die door agenten werd gecontroleerd. De bestuurster van de VW Golf werd zwaar gewond. Eén vluchteling die in de Renault zat verkeert in levensgevaar, twee anderen werden licht gewond, een derde bleef ongedeerd. De chauffeur van de R25 werd licht gewond. De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De mensensmokkelaar is vandaag ter beschikking gesteld van het parket. Hij is gekend voor zware diefstallen en verliet op 8 januari de gevangenis. Hij was bovendien dronken toen het ongeval gebeurde. De R25 was niet verzekerd en niet ingeschreven. De man gaf al toe dat hij de vluchtelingen oppikte en vervoerde.

Drie vluchtelingen zijn afkomstig uit Kosovo, Albanië en Turkije. Ze vertelden dat ze voor de smokkeltocht betaalden. Van de zwaargewonde is de identiteit niet gekend. De Turk had al eens het bevel gekregen het land te verlaten. De dienst vreemdelingenzaken moet zich over hun lot uitspreken.