SRINAGAR - Bij drie bomaanslagen in het Indiase deel van Kashmir hebben zeker zes mensen het leven verloren en zijn meer dan zestig gewonden gevallen. Dat hebben de autoriteiten in het gebied, dat zowel door Pakistan als India wordt opgeëist, bekendgemaakt.
Een bus waarin naast burgers ook soldaten en politiemensen zaten reed zondag op een landmijn. Daarbij kwamen vier personen om het leven en raakten 34 andere inzittenden gewond. In Srinagar gooiden onbekenden een handgranaat die op straat explodeerde. Twee mensen vonden de dood en 22 passanten liepen verwondingen op. Door een aanslag in Jammu op het kantoor van de in Kashmir regerende Nationale Conferentie raakten zes mensen gewond. Moslimrebellen worden verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen.

Kashmir, een gebied in het Himalayagebergte, is al jaren in de greep van een bloedige strijd tussen moslimguerrillero's en het Indiase leger. India bestuurt volgens een provisorische afbakening ongeveer tweederde van Kashmir, het overige deel valt onder Pakistaans gezag. India handhaaft sinds 28 november een eenzijdig staakt-het-vuren, maar de verzetsgroepen erkennen het bestand niet en hebben hun aanvallen opgevoerd.